spacer
spacer Home   About Us   Projects   Contact Us
line spacer line spacer line spacer line
spacer AM LIGHT spacer
spacer
spacer
spacer
Royal College of Physicians
 
spacer
Case Studies
 
spacer
Fisherwick Presbyterian Church
spacer
Killyhevlin Hotel
spacer
Royal College of Physicians
spacer
Indian Ocean Restaurant
spacer
Tullyglass Hotel
spacer
spacer spacer
 
spacer spacer
spacer Royal College of Physicians
Dublin, Ireland


Context:
The Royal College of Physicians is a beautiful and historic building. Georgian in style, but erected in 1863, it is the headquarters of this organisation first founded in 1654. During a complete renovation of the College in 2005, a modern extension was added to provide lift and stair access to each floor. It was designed to blend harmoniously with the historic building.

In line with the growing trend to refurbish old buildings of architectural significance, AM Light was commissioned to install a subtle, concealed Cold Cathode Lighting (CCL) solution that would enhance the architectural features of this elegant and historic building. A further CCL solution was required to provide a functional light source in the new extension and link sympathetically with the historic core of this elegant building.

Specification:
The project involved concealing over 200 metres of linear and curvi-linear CCL into the architectural details of
the College, and locating newly commissioned lighting sources. AM Light also installed linear and curvi-linear CCL into the stairwells, walkways and corridors of the modern part of the building.

Solution:
Considerable care and sensitivity was required in order to preserve the architectural integrity of the building. It was also important to ensure that lighting systems in the new extension complemented those in the historic areas. Newly commissioned feature pendants illuminate Graves Hall. Within the pendants, a cross-fade colour change system, concealed behind Barrisol, allows the mood of the Hall to be subtly altered. For the atria and stairwells, CCL installed in lightboxes provides a seamless source of illumination. Further CCL concealed around soffits provides uplighting to the ornate Georgian architectural details.

CCL in lightboxes provides a seamless source of illumination in the modern extension. A defining point of the solution is a linear CCL installation which rises three storeys, climbing the full height of the stairwell. This striking feature provides essential illumination and complements the contemporary architectural details.

The resulting lighting regime successfully integrates with the architectural character of the entire building.


The Lighting System for the Royal College
of Physicians received a commendation
in the Heritage section of the 2006
Lighting Design Awards.

  spacer